Ağır hastalanma ve ölme riskiniz yaş ve altta yatan sağlık koşulları ile artar.

Yukarıda tartışılan 44 bin 672 vaka grubunda, en yüksek ölüm oranları 60 yaş ve üstü idi.

60-69 yaş arası insanların ölüm oranı yüzde 3.6

70-79 yaş grubunun ölüm oranı yaklaşık yüzde 8

80 yaş ve üstü ölüm oranı yaklaşık yüzde 15’tir.

Araştırmacılar 44 bin 672 hastanın 20 bin 812’si için diğer sağlık koşulları hakkında bilgi sahibi oldular. Ek tıbbi bilgiye sahip olanlardan 15 bin 536’sı, altta yatan sağlık sorunları olmadığını söyledi. Bu gruptaki ölüm oranı yüzde 0.9 idi.

Bazı altta yatan sağlık durumları bildiren diğer 5 bin 279 hastada ölüm oranları çok daha yüksekti.

Kardiyovasküler hastalık bildirenlerin ölüm oranı yüzde 10.5 idi.

Diyabetli hastalarda ölüm oranı yüzde 7,3 idi.

Kronik solunum hastalığı olan hastaların oranı yüzde 6,3 idi.

Yüksek tansiyonu olan hastaların ölüm oranı yüzde 6.0,

Kanser hastalarının oranı yüzde 5.6 idi.

Şaşırtıcı bir şekilde, erkeklerin ölüm oranı kadınlardan daha yüksekti. Çalışmada, yetişkin erkek hastaların yüzde 2,8’i kadın hastalarda yüzde 1,7 ölüm oranıyla karşılaştırıldığında öldü.

Erkekler daha fazla risk altında mı?

Birden fazla çalışmada, araştırmacılar erkeklerde kadınlardan daha yüksek vaka sayıları kaydetmiştir. DSÖ Ortak Misyon raporu, erkeklerin vakaların yüzde 51’ini oluşturduğunu buldu. 1.099 hasta üzerinde yapılan bir başka çalışmada, erkeklerin vakaların yüzde 58’ini oluşturduğunu bulmuştur .

Şimdiye kadar, bu sayıların gerçek olup olmadığı veya araştırmacılar daha fazla sayıda vakayı inceleseler bile çıkıp çıkmayacakları belirsiz. Bu yanlılığın, maruziyet oranları, altta yatan sağlık koşulları veya erkekleri daha duyarlı hale getirebilecek sigara içme oranlarındaki farklılıkları yansıtıp yansıtamayacağı da belirsizdir.

Bununla birlikte, SARS-CoV-2’nin akrabaları, SARS-CoV ve MERS-CoV’nin neden olduğu hastalıklarda cinsiyet farklılıkları görülmüştür. Farelerde bunu inceleyen bazı ön araştırmalar var. Bazı bulgular , kadın hormonu östrojen aktivitesinden koruyucu bir etki olabileceğini düşündürmektedir . Diğer araştırmalar, X kromozomunda bulunan ve virüslere karşı bağışıklık tepkilerini modüle etmede yer alan genlerin , sadece bir X kromozomu olan genetik erkeklere kıyasla iki X kromozomu olan kadınları genetik olarak daha iyi korumaya hizmet edebileceğini de öne sürdü .

Çocuklar daha az risk altında mı?

Evet, öyle görünüyor. Şimdiye kadar yapılan tüm çalışmalarda ve verilerde, çocuklar vakaların küçük kısımlarını oluşturuyor ve bildirilen ölümlerin çok azı var. Çin CDC tarafından incelenen 44 bin 672 vakada, yüzde birinden daha azı 0-9 yaş arası çocuklarda idi. Bu vakaların hiçbiri ölümcül değildi. Diğer çalışmalarda da benzer bulgular bildirilmiştir .

DSÖ-Çin Ortak Misyon raporu ayrıca, bu salgın yazıda çocukların büyük ölçüde zarar görmediğini, “çocuklarda hastalık nispeten nadir ve hafif göründüğünü” belirtti.

Çin’in Shenzhen kentinde bulunan 391 vakanın yayınlanmamış, hakemli bir incelemesi bu gözlemi destekliyor gibi görünüyor. Hanehalklarında, çocukların yetişkinler gibi enfekte olma ihtimalleri olduğu ortaya çıktı , ancak daha hafif vakaları vardı. Çalışma 4 Mart’ta bir tıbbi baskı öncesi sunucusunda yayınlandı.